Youtube Video

Millet Adına Devlete Emanet Edilmiş Eserler Çürümeye Terkedilmiş

Millet Adına Devlete Emanet Edilmiş Eserler  Çürümeye Terkedilmiş

Tarih:2013-11-29 / Hit:3418

Milli Kütüphane’de 10 yıldır depolarda saklanan 346 bin kitap, yeniden Türk kültürüne kazandırıldı.

"Milli Kütüphane milli kültürün kalesidir, milletin hafızasıdır. Milli kütüphaneler sadece birer kütüphane değildir, stratejik kurumlardır" diyen Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, gelen şikayetler üzerine Milli Kütüphane’de kadro değişikliğine gitti. Bakanlık’tan yapılan açıklamaya göre Milli Kütüphane’nin sisteminde depolarda 1 milyon 355 bin kitap olduğu görülürken, okuyucunun ulaşabildiği kitap sayısının yaklaşık 700 bin olduğu ve kitapların yarısından fazlasının kayıt altında olmadığının belirlendiği kaydedildi. Bakan Çelik’in Milli Kütüphane’de göreve getirdiği yeni ekip, “Büyük Onarım” adı verilen proje ile çalışmalara başladı. Sağlıklı işleyen bir patoloji, restorasyon bölümü oluşturmak ve mevcut depoları ıslah etmek için başlatılan projenin ihale aşamasında olduğu belirtilirken, kütüphanedeki 4 depodan ikisinin uzun süre hiç açılmadığı belirlendi.

Proje kapsamında kurulan iki komisyon kitapların sınıflandırmasını yaparken, bir komisyon da el yazması eserlerin künyelerini çıkartıp kataloglayarak sisteme geçirmek için çalışmalarına başladı. Dünyada Atatürk ile ilgili ne kadar bilimsel çalışma varsa arşivlendiği Atatürk Belgeliği’nin de araştırmacıların, okuyucunun kolay ve sağlıklı çalışılacağı, rahat ulaşacağı bir mekâna dönüştürülmesi için Bakan Çelik’in talimatıyla çalışma başlatıldı. Atatürk’e ait kitapların, fotoğrafların yer aldığı bir sergi alanı ve döneme ait diplomatik pasaportların, nişanların, madalyaların da yer alacağı Atatürk Belgeliği’nin yeni salonunun 2014’ün ilk aylarında tamamlanması planlanıyor.

Depoları gözden geçiren kütüphane çalışanları, 1985 yılında hibe edilen ve kayıtlara alınarak kutularla terk edilmiş kitaplar ve bir köşeye atılmış el yazmalarıyla karşılaştı. Yapılan incelemede bir depoda ise, 1976’da Milli Kütüphane’ye devredilen ve yaklaşık 40 bin kitap, tablolar ile yüzlerce Osmanlıca eserden oluşan Türk Ocağı’na ait koleksiyon ortaya çıktı. Yapılan son incelemede devredildiği günden bu yana koleksiyonla ilgili hiçbir işlem yapılmadığı belirlendi.

Bağışlandığı günden bu yana hiçbir işlem görmeyen bir diğer özel koleksiyonun da TBMM'nin kuruluşundan itibaren görev yapan Diyanet İşleri ve Vakıflar Vekilliği’nin yanı sıra Meclis’te 1920'den ölüm tarihine kadar 30 yıl boyunca Bursa milletvekilliği yapmış olan din ve siyaset adamı Mustafa Tevfik Gerçeker’in koleksiyonu olduğu tespit edildi. Gerçeker’in torunları tarafından Milli Kütüphane’ye bağışlanan kitap ve dokümanlarin getirildiği sandukalarda olduğu gibi bırakıldığı belirlendi. Depolarda aralarında 400-450 yıllık olanların da bulunduğu toplam 20 yazma eserden oluşan 10 cilt el yazması, hiçbir nüshası bulunmayan Osmanlıca gazete ve dergiler de bulundu. 1922 yılına ışık tutan bireysel günlüklere ve ilk Meclis’in gizli tutanaklarının bir bölümüne de ulaşıldı. Yapılan ilk incelemelerde eserlerin bir bölümünün vatandaşlar tarafından bağışlandığı, bir bölümünün ise Milli Kütüphane tarafından satın alınarak temin edildiği belirlendi.TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda üyelerin sorularını yanıtlayan Bakan Çelik, iyi bir durumda görmediği Milli Kütüphane’ye büyük bir kararlılıkla el attığını belirterek, şu açıklamayı yapmıştı:

"Milli Kütüphane ile ilgili fevkalade, çok fazla şikayet geliyordu. Milli Kütüphane’ye el atmayı bir borç bildim. Açık bir şekilde ifade etmek isterim, Milli Kütüphane'yi hiç iyi bir durumda görmedim. Buna büyük bir kararlılıkla el attım, sadece şu bilgiyi vermek isterim, yaklaşık olarak biri 8 yıl, diğer ikisi 10 yıl boyunca açılmamış üç ayrı depo son bir ay içinde bulunmuştur. Bu depoların birinde 60 bin, diğerinde 250 bin, üçüncü depoda ise 36 bin kitap işlem görmemiş haldeydi. Depoların açılmasıyla bu eserlerin Milli Kütüphane koleksiyonuna kazandırılma çalışmaları başlamıştır. Bu örnek bile Milli Kütüphane'yle ilgili şikayetlerin ne kadar doğru olduğunu, bizim orada yaptığımız kadro değişikliğinin ne kadar gerekli olduğunu açık ve net bir biçimde göstermektedir. Bu depolarda 1960, 1966 ve 1976 yıllarında bağışlanan özel koleksiyonlar, millet adına devlete emanet edilmiş özel koleksiyonlar hiçbir işlem görmeden çürümeye terk edilmiştir."

https://www.iha.com.tr/gundem/milli-kutuphanedeki-kitaplar-10-yil-sonra-gun-yuzunde/313857

YORUM YAZ




Son Eklenen Yazılar

Dünya'nın En Eski Ekmeği Çatalhöyük'te Bulundu

  Dünyada kentleşmenin olduğu ilk yerlerden Çatalhöyük'teki kazıda 8 bin 600 yıllık "ekmek" bulundu. Konya'nın Çumra ilçesinde yer alan, Neolitik ...

Unutulan Büyük Türk Hükümdarı Babürşah ve Panipat Savaşı

Tarihte, Türkler tarafından Türkistan’da Selçuklu, Timurlu; Anadolu’da Osmanlı Devletleri gibi, Hindistan’da da muhteşem “Babürlü” veya “Gürganiye” Devleti kuruldu....

1927 Tarihli Uzunköprülü Ali Efendi Çeşmesi'de Suyuna Kavuştu.

Bir vakıf medeniyeti olan ecdadımız bunun bir numunesi olarak hayır niyetiyle yaşadıkları mahalleye , şehre çeşmeler inşa etmişler. Bu çeşmeleri inşaa ederken de dü...