Youtube Video

Tarih Dizileri Sevilirken Aynı İlgiyi Tarih Dersleri Neden Görmez

Tarih Dizileri Sevilirken Aynı İlgiyi  Tarih Dersleri Neden Görmez

Cüneyt Günay

Tarih:2017-03-24 / Hit:21451

Dünya üzerinde Birleşmiş Milletlere üye olan olmayan ortalama 206 devlet kabul edilmektedir. Bu devletler incelendiğinde bir çoğunun geçmişi II. Dünya Savaşı sonrası ve yakınına dayanmaktadır. Bunlar içerisinde 240 yıllık geçmişi olan ABD bile eski bir devlet sayılamaz. Ancak kökü derin olmasa da ve bizdeki gibi onlarca destanı olmamasına rağmen tarihini sevdirmek için Hollywood’a yüksek bütçelerle filmler yaptırdığına ve bunu dünyaya yaydığını biliyoruz. Rambo Afganistan’da Sovyetlerle çarpışırken filmi izleyenlerde ister istemez bir Amerikalı’nın duygularına şahit oldu.

Demek ki tarih sevgisi oldukça önemli. Günümüzde Dirilişle başlayan ve Payitaht Abdülhamid’le devam eden çekim kalitesi ve senaryosu son derece iyi olan diziler millet olarak tarihimize ilgilimizi olumlu anlamda arttırdı. Dizi izlerken kafasında börk ve kılıçla dizi izleyen bir çok seyirciye sosyal medyada rastladık.

Peki tarih sevgisini ve doğru tarih anlayışını sadece dizilerle mi kazanacağız. Tarih dizileri sevilirken tarih dersleri neden aynı ilgiyi görmemekte sorusunu öğretmeninden üniversitedeki hocasına,milli eğitim yetkililerine kadar kendimize sormalı ve cevabı üzerinde düşünmeliyiz. Tarih öğretimi ile ilgili bir çok yol ve yöntem var ancak bunlar içerisinde olmazsa olmaz hocanın uslubü olayları hikayeleştirerek verebilme kabiliyetidir.

Matematik,Fizik,coğrafya gibi dersleri birçok formülle veya yolla öğrencilere öğretebilirsiniz ama tarihi vermek çok farklı bir durum. Öncelikle öğretmen çok iyi bir hikaye anlatıcısı olmalı eğer değilse öğrencinin tarihi sevmesi zor. Aslında dizilerde de aynı şey var. Dizilere ilgi varsa iyi bir senaryo ve anlatım olduğundan var.

 

İyi bir hikaye anlatıcısı olmak aslında sadece tarih için değil Türkçe ve sınıf öğretmeni gibi bazı branşlar içinde son derece önemli. Öğrenci öğretmenini dinlediğinde mesela konu İstanbul’un fethiyse kendini surların önünde hissetmeli, top seslerini ve atların kişnemelerini kulağında duymalı kah duygulanmalı kah coşmalıdır. Böyle olursa tarih dersine ilgi oluşacak bir sonraki dersi Diriliş gibi, Payitaht Abdulhamid gibi iple çekecektir.

YORUM YAZ




Yazarın Diğer Makaleleri

Kayseri Seyahatnamesi

Bir şehri yakinen tanımak için en az üç gün kalmak lazım. Bu da çok şükür bize Kayseri’de nasip oldu. Kayseri’yi görmeden evvel Kayseri denilince aklıma muhtemelen ...

İnegöl Fatihi Turgut Alp'a Vefa

Geçen sene İnegöl’e gittiğimde İnegöl’ün tarihi mekanlarını da bir tarihçi olarak ziyaret ettim. İshak Paşa Külliyesi, Osmanlı Hanedanın ilk şehidi Bayhoca’nın kabr...

Fatih'te Su Çeşmeden İçilir

“Su gibi aziz ol”, “Su verenlerin çok olsun” diye dilimize yerleşen dualar vardır. Bu dualarda yer almak içinde ecdadımız suya, sebile, çeşmeye çok önem vererek şeh...
Tüm Yazıları