Youtube Video

Karatay’ın Kalbinde Tarihe Yolculuk: Büyüksinan Antika Pazarı

Karatay’ın Kalbinde Tarihe Yolculuk: Büyüksinan Antika Pazarı

Tarih: 2026-01-12 / Görüntülenme: 139

Konya’nın kadim topraklarında, her ayın ikinci pazar günü zamanın akışı yavaşlar ve geçmişin tozlu sayfaları Karatay’daki Büyüksinan Pazar Yeri’nde yeniden aralanır. Burası sadece bir alışveriş alanı değil; Osmanlı’nın ihtişamından Cumhuriyet’in ilk heyecanlarına uzanan, yaşanmışlıkların ses bulduğu devasa bir zaman tünelidir.

Geçmişin Estetiğiyle Kurulan Köprü

Konya'nın Karatay ilçesinde Karatay Belediyesi'ne ait Büyüksinan Pazar Yeri'nde her ayın ikinci pazar günü kurulan antika pazarı, antikacılar ile vatandaşları bir araya getiriyor. 

Pazara adım attığınız anda sizi bir gramofonun cızırtılı ama sıcak tınısı karşılar. Havada tütsülenmiş ahşap, eski kağıt ve bakırın o kendine has kokusu vardır. Selçuklu Antikacı ve Koleksiyoncular Derneği ile Konya Antika Pazar Esnafları’nın büyük bir titizlikle yaşattığı bu gelenek, her bir parçayı "eski bir eşya" olmaktan çıkarıp "kültürel bir miras" mertebesine yükseltiyor.

Sergilenen her bir obje, aslında bir hikayenin dilsiz şahididir:

Zamanın Bekçileri: Kurmalı köstekli saatler ve duvar saatleri, geçip giden ömürlerin ritmini tutmaya devam eder.

Işığın Mirası: Kandiller ve gaz lambaları, henüz elektriğin aydınlatmadığı gecelerin mahzun hatıralarını taşır.

Sesin Hafızası: Taş plaklar ve emektar radyolar, bir devrin en içli şarkılarını günümüze fısıldar.

Görsel Hafıza: Siyah beyaz fotoğraflar ve antika makineler, dondurulmuş anları koleksiyonerlerin meraklı bakışlarına sunar.

Bir Kültür Mirası Olarak Antika

Konya Antika Pazar Esnafları Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Özeskiciler’in de vurguladığı gibi, bu pazar geçmişten günümüze kurulan sarsılmaz bir köprüdür. Sadece antikaların değil, el emeği göz nuru eserlerin ve antikanın modern yorumlarının da yer bulduğu bu buluşma noktası, Konya’nın çevre illerinden gelen tutkunlarla dev bir aile sofrasına dönüşüyor. Çocukların meraklı gözlerle incelediği bir oyuncak, yaşlı bir amcanın hüzünle dokunduğu bir tespih; aslında nesiller arası o görünmez bağı ilmek ilmek örüyor.

Eğer siz de tarihin sadece kitaplarda değil, bir fincanın kulbunda, bir tablonun fırça darbesinde veya eski bir paranın soğuk yüzeyinde gizli olduğuna inanıyorsanız; yolunuzu mutlaka bu nostalji durağına düşürmelisiniz. Çünkü Büyüksinan’da sadece eşyalar değil, bizleri biz yapan o büyük hatıralar sergileniyor.

Haberin videosu

YORUM YAZ



Güvenlik Kodu Yenile

Son Eklenen Yazılar

Bursa'da Yunan Mezalimi
Bursa'da Yunan Mezalimi

Anadolu’nun kadim payitahtı Bursa, tam 2 yıl 2 ay 2 gün süren Yunan işgalinin ardından bugün özgürlüğüne kavuştu. Milli...