İstanbul’un fethinin ardından inşa edilen ilk mescitlerden biri olarak kabul edilen Voynuk Şücaeddin Mescidi, 1958 yılında İstanbul Manifaturacılar Çarşısı’nın (İMÇ) inşası sırasında ortadan kaldırılmıştı. Fatih Belediyesi tarafından yürütülen ihya çalışmalarıyla tarihî yapı, Koruma Kurulu onaylı projeler doğrultusunda özgün mimari özelliklerine sadık kalınarak yeniden şehre kazandırıldı.
![]()
Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan, çalışmaya ilişkin açıklamasında, “Asırlık bir emaneti daha yeniden ayağa kaldırdık. İstanbul’un Fethi’nden sonra inşa edilen ilk mescitlerden Voynuk Şücaeddin Mescidi’ni, özgün mimarisine sadık kalarak ilk yerinde ihya ettik. Fatih’imizin tarihine, ecdadımızın hatırasına ve medeniyetimizin izlerine sahip çıkmayı sürdürüyoruz.” ifadelerini kullandı.
Tuğla minaresi, almaşık duvar örgüsü, kirpi saçağı ve kırma çatısıyla yeniden ayağa kaldırılan mescit, İstanbul’un erken dönem mimari mirasının yaşatılması bakımından önem taşıyor. Fatih Belediyesi’nin Miras Fatih çalışmaları kapsamında yürüttüğü bu tür ihya projeleri, geçmişten günümüze ulaşan tarihî izlerin korunmasına ve kent hafızasının gelecek nesillere aktarılmasına katkı sağlıyor.
![]()
Tarihî yapıların aslına uygun biçimde yeniden ihya edilmesi, yalnızca mimari bir eserin ayağa kaldırılması değil, aynı zamanda şehrin kültürel kimliğinin ve tarihî sürekliliğinin korunması anlamına geliyor. Voynuk Şücaeddin Mescidi de bu anlayışla İstanbul’un tarihî dokusundaki yerini yeniden alıyor.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz