Youtube Video

Bursa Seyahatnamesi

Bursa Seyahatnamesi

Cüneyt Günay

Tarih:2019-08-12 / Hit:13646

Bir Bursalı olarak birçok kez, “Bursa’ya geleceğim, nerelere gitmeliyim?” sorusuna muhatap oldum. Bu soruya istinaden kısaca bir ziyaret planı yapmaya karar verdim. Öncelikle ifade etmeliyim ki Bursa’da 6 Osmanlı padişahı ve birçok gönül sultanının kabri bulunmaktadır. Bunun için, “Bursa gezilmez, ziyaret edilir.” dersek daha doğru olur. Ziyaret edilecek yerler birbirine çok yakın olduğu için bazı yerleri arabayla değil de yaya olarak gezmenizi tavsiye ederim.

1. BÖLÜM:

Geziye önce şehrin en büyük camisi Ulu Camii’den başlayabilirsiniz. Bir taraftan caminin içindeki devasa hat levhalarını temaşa ederken diğer taraftan da caminin ortasındaki şadırvanın kenarında oturup su sesini dinlemek insanı hem ruhen hem de bedenen dinlendirir. Cami ziyaret edildikten sonra caminin etrafındaki kapalı çarşı gezilebilir. Yorulduğunuzu hissettiğiniz zaman kapalı çarşıda yer alan onlarca handan biri olan Koza Han’a muhakkak uğrayıp asırlık çınarların altında çayınızı içip keyif yapabilirsiniz. Koza Han’dan sonra Koza Han’ın biraz yukarısında bulunan Orhan Camii’ni ziyaret edebilirsiniz.

Detaylı bilgi içinhttps://tariharsivi.org/icerik/2370/yirmi-kubbeli-caminin-hikayesi.html

Ulu Camii - Yıldırım Bayezid Devri (inşa 1400)

 

Koza Han - II. Bayezid zamanında İstanbul'daki eserlerine vakıf olarak yaptırılmıştır. (1491)

 

Ziyaretten sonra rotanızı Emir Sultan’a doğru planlayabilirsiniz ancak yol üzerinde birçok ziyaret edilecek yer var. Ulu Camii’nin önündeki caddeden Emir Sultan’a doğru yürümeye başlayın Tayyare Sineması’nın hemen yanında Bursa’nın meşhur İskender kebapçısının ilk dükkânını göreceksiniz.Bursa’ya gelip de İskender kebap yemeden gitmek olmaz tabii ki.

Kebapçının az ilerisinde meşhur Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu var. Tiyatronun önündeki alt geçitten karşıya geçince -bu arada bu bölgedeki alt geçitlerde birer çarşı olduğunu göreceksiniz- Emirsultan’a doğru yürümeye devam edin. Kısa bir yürüyüşten sonra Setbaşı Köprüsü’ne geleceksiniz. Setbaşı Köprüsü’nde şehir kütüphanesinin olduğu tarafa geçin, kütüphanenin arkasındaki Kılıç Kalkan Evi’ni gezebilirsiniz. Kılıç Kalkan Evi’nin hemen aşağısında dünyada sadece 4 tane olan ve en eskisi Bursa’da bulunan 1442 tarihli Irgandı Çarşılı Köprüsü’ne mutlaka uğramanızı tavsiye ederim.

Irgandı Köprüsü (1442)

Irgandı’dan sonra tekrar caddeye çıkıp Emir Sultan istikametine yürümeye devam edin. Kısa bir yürüyüşten sonra Yeşil Camii ve Yeşil Türbe’ye geleceksiniz. Arzu ederseniz önce yolun solunda kalan Türk İslam Eserleri Müzesi’ne uğrayabilirsiniz. Az ileride sağda Yeşil Türbe ve solda Yeşil Camii’yi göreceksiniz. Önce Yeşil Türbe’yi ziyaret edebilirsiniz. Uzun merdivenlerden çıkmanızı tavsiye ederim, merdivenlerden çıkarken sağ tarafta Yavuz Sultan Selim’in menkıbelerde sıkça bahsedilen nedimi Hasan Can’ın kabrini göreceksiniz, merdivenlerin sonunda ise Yeşil Türbe var. Burada Fetret Devri’nden sonra Osmanlı Devleti’ni yıkılmaktan kurtardığı için Osmanlı Devleti’nin ikinci kurucusu sayılan Çelebi Mehmet Han’ı ziyaret edebilirsiniz. Bu ziyaretlerden sonra türbenin tam karşısındaki Yeşil Camii’yi ziyaret edebilirsiniz.

Yeşil Türbe ve türbeye çıkan merdivenlerin ortasında Hasan Can'ın kabri

Detaylı bilgi içinhttps://tariharsivi.org/icerik/2525/yavuz-sultan-selimin-nedimi-hasan-can.html

Yeşil Camii’den sonra Emir Sultan istikametine doğru yürümeye başlayın. Önce sizi Emir Sultan mezarlığı karşılayacak, sonrasında da Emir Sultan Camii’ni göreceksiniz. Camii’nin içinde yer alan Bursa’nın gönül sultanı Emir Sultan Hazretleri’ni ziyaret edip onun maneviyatından istifade edebilirsiniz.

Detaylı bilgi için

https://tariharsivi.org/icerik/2501/index.php?80b5109-sena812c9c_y/h-itokusen_kk0521_24d.sex

Emir Sultan Camii ziyareti bittikten sonra bu bölgede ziyaret edilecek iki mekân daha var: Bunlardan ilki, Emir Sultan Camii’nin önündeki caddeden yürüme mesafesi ile 3 dakika ilerideki Zeyniler Camii ve kabristanlığı. Burada Fatih Sultan Mehmet Han’ın hocalarından Molla Hüsrev Hazretleri, Fatih devri âlimlerinden Molla Hayali gibi birçok mübarek zatın kabri bulunmaktadır.

İkincisi ise Zeyniler Camii ve kabristanlığı ziyaretinden sonra tekrar Emir Sultan Camii’ne gelin. Caminin yanındaki bayırdan aşağı 10 dakikalık yürüme mesafesinde bulunan Yıldırım Camii ve türbesini ziyaret edin. Ziyaretten sonra biraz yorucu bir yürüyüşle tekrar Emir Sultan Camii’ne çıkıp Ulu Camii’ye yürüyebilirsiniz.

Solda Emir Sultan Camii ve aynı hizada Yeşil Türbe’yi görebilirsiniz.

 

Zeyniler Kabristanlığı bünyesinde birçok âlimi barındıran, az bilinen hazinelerden

Detaylı bilgi içinhttps://tariharsivi.org/icerik/2526/fatihin-zamanin-ebu-hanifesi-diyerek-ovdugu-hocasi-molla-husrev.html

2.BÖLÜM:

Yine hareket noktanız Ulu Camii olsun. Bu güzergâhı araba ile gezmenizi tavsiye ederiz. Uzun yürüyebilirim diyenler Ulu Camii’nin önündeki caddenin karşı tarafına geçip bu sefer Emir Sultan yönüne değil de onun tam tersine yürümeye başlayabilir. Kısa bir yürüyüşten sonra Tophane’ye çıkan bayırı göreceksiniz. Tophane’de Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbelerini ziyaret ettikten sonra arkadaki geniş parkta asırlık çınarların altında oturabilir, panoramik Bursa manzarasını seyredebilir, Abdülhamid Han’ın tahta çıkış yıl dönümü için dikilen saat kulesinin önünde fotoğraf çekilebilirsiniz.

Sağdaki türbe Orhan Gazi, soldaki türbe Osman Gazi Hazretleri’ne ait; ortada ise saat kulesini görebilirsiniz.

 

Bu ziyaretiniz de nihayete erdikten sonra sağ tarafa doğru ortalama 15 dakikalık bir yürüme ile Muradiye Külliyesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Muradiye külliyesinde Fatih Sultan Mehmet Han’ın babası II. Murad Han ve Cem Sultan olmak üzere birçok şehzadenin kabri bulunmakta. Burada gezerken kendinizi, görülmeye değer harika bir ortamda tarihte yolculuk yapıyor gibi hissedeceksiniz.

Muradiye Külliyesi ve hemen yanında cami bulunmakta. Bursa'nın huzur veren mekânlarının başında gelir.

Muradiye Külliyesi’nin hemen altında yer alan Çekirge Caddesi üzerinde I. Murad Külliyesi’ne doğru yürüyebilirsiniz. Yol güzergâhında Karagöz ve Hacivat Müzesi ve meşhur Mevlid’in şairi Süleyman Çelebi Hazretleri’nin kabrini ziyaret edebilirsiniz. Bu cadde üzerinde son olarak I. Murad Camii ve kabrini ziyaret edebilirsiniz.

Detaylı bilgi içinhttps://tariharsivi.org/icerik/2301/mevlid-i-serif-sairi-suleyman-celebi.html

Mevlid’in şairi Süleyman Çelebi Hazretleri’nin Çekirge Caddesi üzerindeki kabri

 

3.BÖLÜM:

Ulu Camii’nden Tophane’ye doğru çıkan bayırın tam ters güzergâhındaki bayırdan Bursa’nın gönül sultanlarına doğru bir yolculuk yapabilirsiniz. İsterseniz hemen bayırın başında kalkan minibüslerle Ay Dede denilen bölgeye çıkıp yürüyerek aşağı inebilirsiniz. Bu güzergâh için en mantıklı olan minibüsle gitmek çünkü zikredilen yere yürüyerek çıkmak insanı yorar, arabayla çıkmak ise çok zor çünkü çok bayır ve park sorunu yaşarsınız.

Ay Dede’yi ziyaret ettikten sonra Bursa’yı temaşa edebilirsiniz. Burada mahalle sakinlerine sorarak ziyaretlerinize devam edebilirsiniz. İlk soracağınız Üftade Dergâhı olsun. Aziz Mahmut Hüdayi Hazretleri’nin Hocası olan Muhammed Üftade Hazretleri’nin dergâhını ziyaret ettikten sonraki durağınız Osmanlı’nın ilk şeyhülislamı, zamanının müceddidi büyük İslam âlimi Molla Fenari Hazretleri’nin kabr-i şerifi olacak. Buradan sonraki durağınız ise Ulu Camii’nin yapımı esnasında işçilere somun taşıyan zamanın âlimi Hamid-i Aksarayî Hazretleri’nin (Somuncu Baba) dergâhı ve çilehanesi. Buradan da az aşağıda Muhammed Üftade Hazretleri Camii ve türbesini ziyaret edebilirsiniz.

Detaylı bilgi içinhttps://tariharsivi.org/icerik/2527/bursada-bir-gonul-sultani-muhammed-uftade-hazretleri.html

Üftade Dergâhı ve Kuran-ı Kerim Kursu

 

4.BÖLÜM:

Aslında Bursa’da gezilecek, ziyaret edilecek o kadar çok mekân var ki bunların bir kısmını yazmaya çalıştım. Bunların haricinde kalanların bir kısmını da burada zikredeceğim:

Bursa için müzeler şehri diyebiliriz: Bıçakçılık Müzesi, dünyanın en büyük panoramik müzesi olan Panorama 1326 Fetih Müzesi, Merinos’ta yer alan Vakıf Müzesi, Enerji Müzesi, Tekstil Müzesi… Bu müzeleri ziyaret planınıza dâhil edebilirsiniz.

Cumalıkızık, Uludağ ve yol üzerinde bulunan İnkaya Çınarı, Avrupa’nın sayılı hayvanat bahçelerinden olan Bursa Hayvanat Bahçesi ve yanındaki Botanik Park unutulmaması gereken yerler arasında.

Sizlere güzel bir Bursa Gezi Rehberi hazırlamaya çalıştım.Bütün bunları yaparken yukarıda ismi zikredilen zatların hayatlarını okumanızı tavsiye ederim. Bu şekilde, ziyaretlerden azami derecede istifade edip daha çok keyif alırsınız.Güzel bir gezi ve hayırlı yolculuklar temennisiyle..

#cuneytgunay #ırgandı #bursa #tarih #cüneytgünay

 

BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR

  • Cüneyt Hocam , Yazınızı okuyana kadar Bursa’yı gezdiğimi sanmıştım . Gezi değil de ‘ Bursa’ yı Ziyaret ‘ , cebimizden ayırmayacağımız bir rehber olmuş ; Emeklerine , kalemine , dimağına sağlık ..

    İsmail ÇELİKTAŞ

    2021-02-07 00:00:00

  • Çok güzel bir yazı olmuş elinize emeğinize sağlık edendim. Rehber aramaya gerek yok. Yazdığınız yazı en güzel rehber... Çok teşekkür ederim

    Yasin Bayram

    2022-03-05 00:00:00

YORUM YAZ




Yazarın Diğer Makaleleri

Kayseri Seyahatnamesi

Bir şehri yakinen tanımak için en az üç gün kalmak lazım. Bu da çok şükür bize Kayseri’de nasip oldu. Kayseri’yi görmeden evvel Kayseri denilince aklıma muhtemelen ...

İnegöl Fatihi Turgut Alp'a Vefa

Geçen sene İnegöl’e gittiğimde İnegöl’ün tarihi mekanlarını da bir tarihçi olarak ziyaret ettim. İshak Paşa Külliyesi, Osmanlı Hanedanın ilk şehidi Bayhoca’nın kabr...

Fatih'te Su Çeşmeden İçilir

“Su gibi aziz ol”, “Su verenlerin çok olsun” diye dilimize yerleşen dualar vardır. Bu dualarda yer almak içinde ecdadımız suya, sebile, çeşmeye çok önem vererek şeh...
Tüm Yazıları