Yedikule'nin Tarihi Bostanları Şehir İçin Yeniden Üretecek

11 Eylül 2026
5 dakika okuma
0 yorum
Yedikule'nin Tarihi Bostanları Şehir İçin Yeniden Üretecek

Yedikule Bostanları Yeniden Tarıma Kazandırılıyor

Fatih Yedikule'de bulunan ve Tarihi İsmail Paşa Bostanı olarak bilinen 25 bin metrekarelik alan, yeniden tarıma kazandırılıyor. 19. yüzyıl Osmanlı haritalarında "İsmail Paşa Bostanı" olarak görülen tarihi üretim alanı, İstanbul'un marul, pazı, dereotu, kuzukulağı ve semizotu ihtiyacının karşılanmasında önemli bir yere sahipti.

Fatih Belediyesi tarafından başlatılan proje kapsamında, uzun yıllardır bostan vasfını kaybetmiş olan yaklaşık 25 bin metrekarelik alan yeniden ekime açılacak. Proje ile tarihi üretim kültürünün yaşatılması, toprağın yeniden işlenmesi ve şehir içi tarım faaliyetlerinin artırılması hedefleniyor.

Yedikule'nin Tarihi Bostanları Yeniden Canlandırılıyor

Yedikule Surları'nın hemen yanında bulunan alan, tarih boyunca İstanbul'un tarımsal üretim merkezlerinden biri olarak kullanıldı. Osmanlı dönemine ait haritalarda da bostan olarak gösterilen bölgenin, zaman içerisinde bu işlevini kaybettiği belirtildi.

Fatih Belediye Başkanı Mehmet Ergün Turan, proje kapsamında alanın geçmişteki işlevine yeniden kavuşturulacağını ifade etti.

Turan, "Yedikule Surlarının hemen yanı başında çok uzun yıllardır bostan vasfını yitirmiş, bostan olarak kullanılmayan ama tarih boyunca tarihi paftalarımızda bile bostan olarak gözüken bu alanı yüzyıllar önceki fonksiyonlarına tekrar çeviriyoruz. Burası Yedikule Hisarı'nın hemen dibinde yaklaşık 25 bin metrekarelik bir alan. Bundan birkaç ay öncesine kadar burası maalesef atıl araçlarla dolu, maalesef istenmeyen görüntülerin olduğu bir yerdi. Şimdi bütün bu sistemden arındırılarak bir proje geliştirdik. İstanbul Teknik Üniversitesi'nden değerli hocamız Hayriye Eşbah'ın projemizi çizdi" dedi.

"Bir Peyzaj Düzenlemesi, Bir Park Alanı Düzenlemesi Değildir"

Projenin yalnızca bir çevre veya park düzenlemesi olmadığının altını çizen Turan, alanın tarihi işlevine uygun şekilde yeniden üretim yapılan bir bostan olarak düzenleneceğini belirtti.

Turan, "Buradaki proje altını çizerek söylüyorum. Bir peyzaj düzenlemesi, bir park alanı düzenlemesi değildir" ifadelerini kullandı.

Proje kapsamında tarihi bostan kültürünün yeniden canlandırılması ve şehir içi tarımın desteklenmesi amaçlanıyor. Çalışmaların, bölgede geçmişten günümüze bostancılık faaliyetlerini sürdüren kişiler ve diğer paydaşlarla görüşülerek yürütüleceği belirtildi.

2026 Sonunda Nitelikli Bir Bostan Alanına Dönüşecek

Fatih Belediye Başkanı Mehmet Ergün Turan, çalışmaların 2026 yılı sonuna kadar tamamlanmasının planlandığını açıkladı.

Turan, "Buradaki çalışma aynı şekilde tarihi bostanların yeniden canlandırılması projesidir. Yani burada bir peyzaj düzenlemesi bir park alanı yapmıyoruz. Tekrar tarihi tarihin de olduğu gibi ki bostancılarımız da burada mutlaka onlarla da görüşeceksiniz. Bu bölgede yaklaşık yüz yıllardır üretim yapan bostancılarımız, onları şimdiki temsilcileri, evlatları, bostancılık yapıyorlar. Geçmişte bu bölgede de bostancılık yapıyordu ama çok uzun yıllarda bu fonksiyon kayboldu" dedi.

Projenin İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Hayriye Eşbah'ın gözetiminde ve bölgedeki paydaşlarla görüşülerek yürütüleceğini belirten Turan, tarihi bostanların yeniden üretim yapacak ve şehir içi tarımı destekleyecek şekilde canlandırılacağını söyledi.

Turan, "3-4 ay içerisinde yani 2026'nın sonuna kadar bu bölge çok nitelikli bir bostan alanına dönmüş olacak. Bu projedeki bostan alanlarını biz belediye eliyle işletmeyeceğiz" şeklinde konuştu.

Yedikule'nin Meşhur Ürünleri Yeniden Yetiştirilecek

Proje kapsamında bostan alanlarında beton veya benzeri yapılaşmalara yer verilmeden parselasyonların yapılması ve sulama sistemlerinin kurulması planlanıyor. Tahsislerin ardından tarihi üretim faaliyetlerinin yeniden başlaması hedefleniyor.

Yedikule'nin tarih boyunca tanınan marulunun yanı sıra pazı, dereotu, maydanoz ve kuzukulağı gibi ürünlerin yeniden yetiştirilmesi planlanıyor. Turan, İstanbul'daki pazarlarda satılan bazı maydanoz, dereotu ve kuzukulağı ürünlerinin de bölgedeki bostanlardan geldiğine dikkat çekti.

Fatih Belediye Başkanı Mehmet Ergün Turan, "Bostancılarla konuşuyoruz. Beton veya benzeri şeyleri kullanmadan parselasyonlar yapacağız. Sulama sistemlerini ayarlayacağız. Tahsisler yapılacak. Yedikule'nin meşhur, tarih boyunca meşhur olan marulunu, pazısını, dereotunu, maydanozunu, kuzukulağını yeniden üretimini daha güzel hale çevirmiş olacağız" diye konuştu.

60 Yıllık Bostancıdan Projeye Destek

Yedikule Bostanları'nın yeniden tarıma kazandırılması, bölgede uzun yıllardır bostancılık yapan isimler tarafından da memnuniyetle karşılandı. 60 yıldır bostancılık yaptığını belirten İsmail Şıvgın, alınan karardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Yedikule Bostanları'nın yeniden üretime açılmasıyla birlikte İstanbul'un tarihi tarım alanlarından birinin geçmişteki işlevine yeniden kavuşturulması ve bostancılık kültürünün gelecek nesillere aktarılması amaçlanıyor.

Yorumlar (0)

Yorum Yaz
0/1000 karakter
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!