Youtube Video

Estergon'un Fethi'ni Müjdeleyen Gönül Sultanı

Estergon'un Fethi'ni Müjdeleyen Gönül Sultanı

Tarih:2018-01-25 / Hit:3443

Birinci Ahmed’in Celvetiye tarikati şeyhi Aziz Mahmud Hüdayi’ye büyük hürmeti vardı. Sultanın Şeyh Aziz Mahmud Hüdayi’yle tanışması bir rüya vesilesiyle olmuştu. Birinci Ahmed, rüyasında Avusturya kralı ile güreş tuttuğunu ve güreş sırasında arka üstü yere düştüğünü görmüştü. Rüya tabircileri, Avusturya ile savaşın devam ettiği bu dönemde bu rüyayı tabir etmediler.

Bir tavsiye üzerine rüya yazılıp, Şeyh Aziz Mahmud Hüdayi’ye gönderildi. Aziz Mahmud Hüdayi ise rüyayı şöyle tabir etti: “ Cansızlar içinde en güçlü yer yüzüdür. İnsan vücudunda da en güçlü yer sırttır. İki kuvvetin birleşmesinden daha büyük bir güç meydana gelir. Bu yüzden sultanımız Avusturya hükümdarına karşı zafer kazanacaktır”.

Bu tabirden sonra Osmanlı orduları Avusturya’ya karşı zafer kazanıp, Estergon’u fethedince sultanın şeyhe muhabbeti daha da arttı. Birinci Ahmed, Aziz Mahmut Hüdayi’nin ilahilerine nazire bile yazmıştı.

Sultanın Aziz Mahmut Hüdayi’yle arasında bilinen en yaygın menkıbe ise şudur: Aziz Mahmut Hüdayi, saraya gelmiş ve sultanla sohbet ediyordu. Aziz Mahmut Hüdayi hazretleri bir aralık abdest tazelemek isteyince, sultan getirilen ibriği eline alarak abdest suyunu bizzat kendi döktü. Annesi Handan Sultan ise havlu tutmuştu. Valide sultan, o sırada “ Aziz Mahmut Hüdayi hazretlerinin bir kerametini görseydim” diye içinden geçirdi. Handan Sultan’ın içinden geçene vakıf olan Aziz Mahmut Hüdayi Hazretleri,”Bazıları bizden keramet beklerler. Halifenin elimize su dökmesi ve Valide Sultan’ın havlu tutmasından büyük keramet mi olur” demişti.

 

Sultan Ahmed vefat ettğinde, cenazesinin yıkanması için Aziz Mahmut Hüdayi davet edilmişti. Ancak Aziz Mahmut Hüdayi Hazretleri, “ Yaşlıyım, çok severim, dayanamam” diyerek cenazeye zakirbaşısı Şaban Efendi’yi göndermişti.

Muhteşem Valide Kösem Sultan s.42

YORUM YAZ




Son Eklenen Yazılar

Dünya'nın En Eski Ekmeği Çatalhöyük'te Bulundu

  Dünyada kentleşmenin olduğu ilk yerlerden Çatalhöyük'teki kazıda 8 bin 600 yıllık "ekmek" bulundu. Konya'nın Çumra ilçesinde yer alan, Neolitik ...

Unutulan Büyük Türk Hükümdarı Babürşah ve Panipat Savaşı

Tarihte, Türkler tarafından Türkistan’da Selçuklu, Timurlu; Anadolu’da Osmanlı Devletleri gibi, Hindistan’da da muhteşem “Babürlü” veya “Gürganiye” Devleti kuruldu....

1927 Tarihli Uzunköprülü Ali Efendi Çeşmesi'de Suyuna Kavuştu.

Bir vakıf medeniyeti olan ecdadımız bunun bir numunesi olarak hayır niyetiyle yaşadıkları mahalleye , şehre çeşmeler inşa etmişler. Bu çeşmeleri inşaa ederken de dü...