II.Abdülhamid Han Türbesi Cuma Günü Ziyarete Açılıyor

Tarih:2018-02-07 / Hit:3610
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, belediye tarafından restore edilen II. Abdülhamid Han, Sultan II. Mahmud ve Sultan Abdülaziz ile 19 hanedanın medfun olduğu Sultanahmet'teki türbenin, 9 Şubat Cuma günü açılacağını bildirdi.
Uysal, türbenin aynı zamanda müze özelliği de taşıdığını ve o dönemin önemli devlet adamlarından gönderilen hediyelerin türbede yer aldığını ifade ederek, 3. Napolyon'un hediyesi iki saat ve Kraliçe I. Victoria'nın hediyesi avizenin de türbede bulunduğunu aktardı.
Türbede yapılan çalışmalar
Yapı İşleri Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları kapsamında 3 milyon lira harcandı. Çalışmalar sırasında türbenin duvar ve zeminindeki yüzeyler temizlenerek, orijinal katmanlar ortaya çıkartıldı, türbeyi çevreleyen tüm duvarlarda sağlamlaştırma yapıldı.
İmparator 3. Napolyon'un hediyesi 2 saat bir aylık bakımın ardından çalışır hale getirildi, saat altın varakla kaplandı.
Kraliçe I. Victoria'nın hediyesi avize, tüm parçaları sökülerek temizlendi, bakımı yapılarak, tekrar yerine takıldı. Avizenin bakımı için 6 kişilik bir ekip, bir ay süreyle çalıştı.
Ayrıca türbedeki tüm kurşun kaplamalar yenilendi. Türbe zeminine sonradan döşenen imitasyon tuğla döşemeler sökülerek, özgün tuğla döşemesi ortaya çıkarıldı. Tüm türbe iç mekanına raspa yapılarak özgün boya katmanı ve özgün nişler ortaya çıkartıldı. Kubbedeki yapısal çatlaklar ile sıva ve rölyef altı çatlaklar onarıldı. Kubbe alemi yerinden sökülüp, temizlik ve bakımı yapılarak yerine yerleştirildi.
Allah, Hazreti Muhammed, Hazreti Ebubekir, Hazreti Ömer, Hazreti Osman, Hazreti Ali ile Hazreti Hasan ve Hüseyin'in yazılı olduğu 8 ayrı ahşap levha, bakım ve koruma işleminden sonra altın varak ile kaplandı. Hud Suresi'nden bir ayet yazılı mermer kitabe de altın varakla kaplandı. Dış cephe ve hazire alanındaki bütün mermerlerin temizliği yapıldı. Dış cephe demirleri temizlenerek boyandı. Tüm ahşap kapı, pencere ve kepenkler yerinden sökülerek restorasyonları yapıldı, camları değiştirilerek yerine monte edildi.
Kütüphane tavanındaki çatlaklar onarıldı, iç cephe boyası yapıldı, muhdes kapılar sökülerek özgün kapılar imal edildi. Türbenin yangın, kamera, alarm sistemi kuruldu.