Dünyanın En Büyük Türk-İslam Mezarlığı Beyaza Büründü

01 Mart 2026
2 dakika okuma
0 yorum
Dünyanın En Büyük Türk-İslam Mezarlığı Beyaza Büründü

Tarihin Beyaz Sessizliği: Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığı Kar Altında

Bitlis’in Ahlat ilçesinde etkili olan kar yağışı, UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde yer alan tarihi mekanları adeta birer sanat eserine dönüştürdü. Türk-İslam tarihinin en önemli açık hava müzelerinden biri olarak kabul edilen bölge, beyaza bürünerek ziyaretçilerine görsel bir şölen sundu.

Dünyanın En Büyük Türk-İslam Mezarlığı Beyaz Gelinliğini Giydi

210 dönümlük geniş bir araziye yayılan ve dünyanın en büyük Türk-İslam mezarlığı olma özelliğini taşıyan Selçuklu Meydan Mezarlığı, kar örtüsüyle birlikte mistik bir atmosfere büründü. Mezarlıkta bulunan abidevi mezar taşları ve üzerlerindeki eşsiz geometrik motifler, karın saflığıyla birleşerek büyüleyici manzaralar oluşturdu.

Kümbetler ve Tarihi Dokuda Kış Estetiği

Sadece mezarlık alanı değil, ilçenin simgesi haline gelen diğer yapılar da kışın estetiğinden nasibini aldı.

Emir Bayındır Kümbeti ve Hasan Padişah Kümbeti, kar altındaki görüntüleriyle tarihin ihtişamını bir kez daha gözler önüne serdi.

Tarihi Bayındır Köprüsü ve bölgedeki mağara evler, beyazın tonlarıyla bütünleşerek adeta birer kartpostal karesine dönüştü.

Ziyaretçiler Tarihi Ana Tanıklık Etti

Kar yağışını fırsat bilen vatandaşlar ve fotoğraf tutkunları, Selçuklu Meydan Mezarlığı’na akın etti. Bölgeyi ziyaret eden Ahmet Yamlı, "Yoğun kar sonrası bu tarihi dokuyu görmek istedik. Ortaya çıkan manzara gerçekten çok etkileyici" sözleriyle hayranlığını dile getirdi. Nurullah Baykar ise tarihi eserlerin karla birlikte çok daha özel bir görünüme kavuştuğunu belirtti.

Ahlat, kış aylarında sadece bir yerleşim yeri değil, Selçuklu mirasının karla yazdığı sessiz bir destan gibi ziyaretçilerini bekliyor.

Yorumlar (0)

Yorum Yaz
0/1000 karakter
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!