Müslüman Türk İş Adamlarının Kurduğu İlk İpek Tesisi İhya Ediliyor

Tarih:2022-11-24 / Hit:1395
İlçede bulunan tarihi eserleri ve yapıları ihya ederek yeniden gün yüzüne çıkartan Yıldırım Belediyesi, Bursa’nın en önemli sivil mimari örneklerinden biri olan ‘Tarihi Osman Fevzi Efendi Köşkü’nü restore ederek tüm Bursa'ya hizmet verecek bir sosyal yaşam merkezine dönüştürüyor.
Yıldırım Belediyesi, 19’uncu yüzyılda Müslüman Türk iş insanlarının kurduğu ilk ipek tesisi olan Osman Fevzi Efendi İpek Fabrikası’nın köşk yapısını ayağa kaldırıyor.
Restorasyonun ardından ‘Karaağaç Sosyal Yaşam Merkezi’ olarak Bursa'ya hizmet verecek tarihi yapıda 4 bin metrekarelik bir arsa üzerine kurulu, 350 metrekare tabanlı 4 katlı bir binadan oluşuyor. İlçeye değer katacak olan Karaağaç Sosyal Yaşam Merkezi açıldığında, giriş katı ve bahçesi sosyal tesis olacak şekilde hizmet verecek olup mekânın üst katlarında sergi ve toplantı salonları yer alacak.
TARİHİ DOKU KORUNACAK
Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz Osman Fevzi Efendi Köşkü’nün ilçenin en önemli tarihi değerlerinden biri olduğunu belirtti.
Çalışmaların yüzde 7'sinin tamamlandığını kaydeden Başkan Oktay Yılmaz, “Osman Fevzi Efendi Köşkü’nü ‘Karaağaç Sosyal Yaşam Merkezi’ olarak ihya ederek Yıldırım’a kazandıracağız. Açacağımız Sosyal Yaşam Merkezi ile hem Osman Fevzi Efendi’nin adını yaşatacağız hem de vatandaşlarımızın hoşça vakit geçirebileceği bir mekânı hizmete sunmuş olacağız. Ayrıca burada hayata geçireceğimiz kültürel ve sanatsal faaliyetler ile geçmişi geleceğe bağlayacağız. Aslına sadık kalarak ve tarihi dokusunu koruyarak ayağa kaldıracağımız tarihi yapıyı, Bursa'nın kültür, sanat ve sosyal hayatına önemli katkılar sunacak bir merkez haline getireceğiz” dedi.
OSMAN FEVZİ EFENDİ (Burdurîzâde) KİMDİR ?
(1823 - Bursa 1920) Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın kurucusu. Aktarlıkla başLadığı ticaret yaşamı boyunca üç kez iflas etti. Bursa'da Müslüman-Türk işadamları arasında ilk "filatür" (ipek ipliği) fabrikası kuranların başında yer aldı ve zamanla işini geliştirerek 1880-1890 yılları arasında Fransa'ya ipek ipliği ve ipekli kumaş dış-satımını gerçekleştirdi. Ülke çapında ticaret ve sanayi odalarının oluşturul¬ması sürecinde, 6 Haziran 1889 günü, Müslüman Türk ve azınlık işa¬damlarıyla birlikte Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nı kurdu ve başkanlı-ğına seçildi. Osmanlı Bankası'nın Bursa temsilciliğini üstlendi. 1292 H. (1875) ve 1300 H. (1883) tarihlerinde iki kez Bursa Belediye Başkanlığı görevinde bulundu. Çekirge yolun¬da Kükürtlü Oteli'ni kurdu (Uludağ Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi). Ayrıca Fevzi Bey çiftliğini satın alarak, burada tarım ve hayvancılıkla uğraştı.
Bursa'nın Yunanlılar tarafından işgalinden kısa bir süre sonra 6 Eylül 1920'de öldü, Emir Sultan haziresinde defnedildi.