Youtube Video

Maziden Atiye Ahlat

Maziden Atiye Ahlat

Tarih:2025-02-18 / Hit:631

Bir coğrafyada medeniyet ancak genç neslin onu tanıyıp sahiplenmesi ve koruması ile varlığını sürdürebilir. Mâzinin mirası ancak âtinin ona sahip çıkması ile asli değerini muhafaza eder. Türkiye Yüzyılı’nın kökü mâzide, ufku âtide fertleri olan gençlerimizin kendi kültürlerindeki güç ve zenginliği tanımaları ve geleceklerine millî tarih şuurumuzun verdiği güvenle bakmalarını sağlamak amacıyla Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda hayata geçirilen medeniyet mirasımızın tanıtımına yönelik projelerden birisi de Ahlat Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilmektedir.

 

Millî Eğitim Bakanlığınca farklı alanlarda eğitimler, tarihî ve kültürel geziler, kültür - sanat faaliyetleri, kitap tahlili, söyleşi, yarışma gibi çeşitli etkinliklerle öğrencilerin çok yönlü gelişiminin desteklenmesi amacıyla hazırlanan “Mâziden Âtiye Ahlat’’ projesi Millî Eğitim Bakanımız Yusuf Tekin’in yakın takibi ile uygulanmaktadır.

Projede, atası olmayanın ötesi olmaz bilinci ile genç neslin Türk-İslam kültürünü öncelikle kendi coğrafyalarındaki tarih ve medeniyet mirasının izlerinden hareketle tanımaları, coğrafyalarının dünü ile bugününü zihinlerinde ve gönüllerinde yoğurarak geleceğe güvenle bakmaları sağlanmaktadır.

Bu açıdan medeniyetimizin kadim bölgesi, bir dönem Kubbet-ül İslam ünvanını taşıyan üç büyük ilim, kültür ve sanat merkezinden biri olan Ahlat; genç nesle ışık tutacak önemli bir mirastır.

 

Bu mirasın tanıtımı ve geleceğe taşınması amacıyla düzenlenen etkinliklerle gençlerin; bölgede bulunan ve dünyanın en büyük Müslüman mezarlığı olma özelliğine sahip, taş işlemeciliğin ulaştığı seviyeyi gösteren Selçuklu Mezarlığı, Abdurrahman Gazi Türbesi, 15. yüzyıl mimarisini bugüne taşıyan Emir Bayındır Kümbeti, Ahlat Müzesi, Malazgirt Kalesi ve Malazgirt Ovası gibi pek çok tarihî mekânı ziyaret ederek bu mekânlardaki tarih kokusunu teneffüs etmeleri, medeniyet dokusunu görmeleri hedeflenmiştir.

 

Bu gezilerin dışında öğrencilerimize bilgi zenginliği kazandırmak amacıyla alanında uzman eğitmen ve akademisyenlerle buluşma fırsatı sunulmaktadır. Program temaları arasında tarih, medeniyet, teknoloji, dijital yaşam becerileri, dostluk ve arkadaşlık, adabı muaşeret, sağlıklı yaşam, gönül coğrafyamız, aile içi iletişim ve akrabalık bağlarımız, kültür-sanat, hitabet ve şiir etkinlikleri yer almaktadır.

 

 

Mâziden Âtiye Ahlat projesi kapsamında Ahlat'taki Cumhurbaşkanlığı Külliyesine Türkiye’nin dört bir yanından her hafta farklı lise türlerinden başarılarıyla ve örnek davranışlarıyla arkadaşları arasında temayüz eden 80-90 kişilik öğrenci grupları alınmaktadır. Cumhurbaşkanlığı Ahlat Külliyesi'nde misafir edilen ve birlikte dolu dolu bir hafta geçirilen bu öğrencilerimizin dillerinden dökülen şu mısralar yaşadıkları bu güzelliği bir nebze de olsa ifade ediyor:

‘‘Makamın âlidir ya şu mâzinin dehlizinde

Asaletin sütunları dikilmişti emirlerin kümbetinde.

...

Talan etse ne olurdu ki Harzemşah'ın yakışları

İzlerinde raks eder Selçuklunun nakışları

Lâyık değil bilirim sana nâkıs sözlerim.

Alparslan'ın otağısın, ben âtiden gözlerim.

Teslim ettim kendimi, sen konuş ben dinlerim’’

 

 

YORUM YAZ




Son Eklenen Yazılar

Maziden Atiye Ahlat

Bir coğrafyada medeniyet ancak genç neslin onu tanıyıp sahiplenmesi ve koruması ile varlığını sürdürebilir. Mâzinin mirası ancak âtinin ona sahip çıkması ile asli d...

MÖ 1200 - 300 arası Kayseri Tarihi "Demir Çağında Kululu" ile Aydınlanıyor

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, kadim tarihe sahip Kayseri’ye özgü kaynak kitap niteliğinde olan yazın dünyasına bir eser daha kazandırdı. Büyükşehir Belediyesi Turi...

Avrupa akıl hastalarını yakarken Kayseri'de tedavi ediliyordu

Avrupa’da “akıl hastaları” içlerine şeytan girmiş diye yakılırken ve türlü işkencelerle öldürülürken, Anadolu Selçuklu Devleti zamanında dünyanın modern anlamda ilk...