Youtube Video

Pasteur' Yardım Eden Halife

Pasteur' Yardım Eden Halife

Tarih:2017-10-01 / Hit:4340

Pas­te­ur, ku­duz aşı­sı­nı 1885 yı­lın­da uy­gu­la­ma­ya koy­muş­tur. Sul­tan II. Ab­dül­ha­mid Hân, bun­dan ha­ber­dar olur ol­maz İs­tan­bul’da bir Ku­duz Has­ta­ne­si (Dâ­rü’l-Kelb Te­da­vi­ha­ne­si) açıl­ma­sı için ha­re­ke­te geç­er ve has­ta­ne 2 yıl içe­ri­sin­de in­şa edil­ir. Ay­nı za­man­da ilk mik­ro­bi­yo­log­la­rı­mız­dan olan Mi­ra­lay Dr. Hü­se­yin Rem­zi Bey (1839-1896) 1886 yı­lın­da, ku­duz aşı­sı­nın bu­lunu­şun­dan he­men 1 yıl son­ra Zo­iros Pa­şa ve Ve­te­ri­ner Hü­se­yin Hul­ki bey­ler­le bir­lik­te Pa­ris’e gön­de­ri­le­rek Pas­te­ur Ens­ti­tü­sü’nde sta­j gö­rür­ler.

Ora­dan dön­dük­ten son­ra da Ku­duz Has­ta­ne­si’nde gö­rev yap­ar­lar. Pas­te­ur’ün ya­nın­da yap­tı­ğı ça­lış­ma­lar he­men se­me­re­si­ni ver­ir ve Hü­se­yin Rem­zi Bey, 1888-89’da Ku­duz Aşı­sı ad­lı bir ki­tap ya­za­rak hem Pa­ris’te gör­dük­le­ri­ni an­lat­ır, hem de aşı hak­kın­da ül­ke­miz­de ilk bi­lim­sel bil­gi­le­ri ve­rir.

Hü­se­yin Rem­zi Beyin yaz­dık­la­rı­na gö­re, Pas­te­ur’le ilk gö­rüş­me­le­rinde Sul­tan Ab­dül­ha­mid Hânın Pas­te­ur Ens­ti­tü­sü adı­na gön­der­di­ği 10 bin al­tın Frank pa­ra ar­ma­ğa­nı ve Pas­te­ur’ün şah­sı­na da Me­ci­dî Ni­şa­nı ve ma­dal­ya, ün­lü bi­lim ada­mı­na tak­dim edil­ir. Pas­te­ur de Os­man­lı mi­sa­fir­le­ri­ni ga­yet iyi kar­şı­lar.

Hü­se­yin Rem­zi Beyin bu ger­çek­ten de ol­duk­ça “er­ken’ sa­yı­la­n ça­lış­ma­sı, Sü­heyl Ün­ver’in ver­di­ği bil­gi­le­re ba­kı­lır­sa, Pas­te­ur’ün da­ma­dı Re­ne Val­lery-Ra­dot’nun ki­ta­bın­dan da­ha ön­ce çık­mış­tır ve bu yö­nüy­le eser, Pas­te­ur hak­kın­da sağ­lı­ğın­da çı­kan “ilk in­ce­le­me’ un­va­nı­nı ta­şı­mak­ta­dır.

Sul­tan II. Ab­dül­ha­mid Hân ta­ba­be­te olan alâ­ka­sı Pas­te­ur’le sı­nır­lı kal­ma­mış, ve­rem mik­ro­bu­nu ve bir sü­re son­ra da tü­ber­kü­lin ilâ­cı­nı bu­lan Dr. Ro­bert Koch’un da ilk ka­pı­sı­nı ça­lan­lar ara­sın­da Sul­tan’ın gön­der­di­ği Os­man­lı dok­tor­la­rı yer al­mış­tır. Bu de­fa Ber­lin’e, Koch’un ya­nı­na gön­de­ri­len he­yet­te; Mek­teb-i Tıb­bi­ye-i As­ke­ri­ye öğ­ret­men­le­rin­den Hü­se­yin Hul­ki Bey de bu­lun­muş­tur. Hul­ki Bey, Ber­lin Ha­tı­rala­rı (1889) ad­lı ki­ta­bın­da Koch’la ko­nuş­ma­la­rı­nı, Koch’un lep­ra (cüz­zam) ile tü­ber­kü­loz (ve­rem) ara­sın­da­ki iliş­ki­ye da­ir söz­le­ri­ni, Ber­lin’de ziyâret et­tik­le­ri çe­şit­li tıb­bî mer­kez­ler ile ta­bip­le­ri de an­lat­mış­tır.

YORUM YAZ




Son Eklenen Yazılar

Dünya'nın En Eski Ekmeği Çatalhöyük'te Bulundu

  Dünyada kentleşmenin olduğu ilk yerlerden Çatalhöyük'teki kazıda 8 bin 600 yıllık "ekmek" bulundu. Konya'nın Çumra ilçesinde yer alan, Neolitik ...

Unutulan Büyük Türk Hükümdarı Babürşah ve Panipat Savaşı

Tarihte, Türkler tarafından Türkistan’da Selçuklu, Timurlu; Anadolu’da Osmanlı Devletleri gibi, Hindistan’da da muhteşem “Babürlü” veya “Gürganiye” Devleti kuruldu....

1927 Tarihli Uzunköprülü Ali Efendi Çeşmesi'de Suyuna Kavuştu.

Bir vakıf medeniyeti olan ecdadımız bunun bir numunesi olarak hayır niyetiyle yaşadıkları mahalleye , şehre çeşmeler inşa etmişler. Bu çeşmeleri inşaa ederken de dü...