Youtube Video

Osmanlı Hakimiyetindeki Suriye Nasıldı?

Osmanlı Hakimiyetindeki Suriye Nasıldı?

Tarih:2018-01-29 / Hit:3966

Yavuz Sultan Selim Han, 1516’da Mercidabık Meydan Savaşı’ndan sonra Suriye,Filistin ve bugünkü Ürdün’e gitmiştir. 1517 Ridaniye Savaşı’ndan sonra Mısır’ı ele geçirmiş ve Kahire’ye ilerlemiştir. Sanılanın aksine bu son derece zor ve büyük bir savaştır. Burada teknolojik üstünlük kendini göstermiştir. Yani Osmanlı İmparatorluğu Osmanlının askeri kuvvetleri, adeta bir Rönesans öncüsü olarak ateşli silahları ve üstün teknolojiyi kullanmış. Sina Çölü’nü de böylece geçip Mısır’a gitmiştir.

Bunun örneklerini her yerde görebilmek mümkündür. Mesela o günlerden kalan askeri araçlar, kaldıraçlar, Emevi Camii’ni ve civardaki bazı anıtları tamir etmek için kullanılmıştır.

Şam, o günden beri Osmanlı’nın merkez üslerinden oluyor.

Şam Beylerbeyliği, 1516’da beri, yani Yavuz Sultan Selim Han’ın Mercidabık Zaferi’nden beri, Osmanlı İmparatorluğu’nun bir parçasıdır. Fakat ondan evvel de Türklerin hakimiyetinde bulunmuştur. İlk olarak 11. asırda Ortadoğu’nun hayatında yeni bir düzen kuran Selçuklular, sonrasında Şam ve Halep Atabeyi Nureddin-i Zengi, ardından Sultan Selahaddin-i Eyyubi ve onun idarecileri, nihayet Mısır Memlukları ve Osmanlılar… 1917’de de Türkler’in hakimiyeti bu bölgede son bulur.

Selim Han, ateşli silahlar ordusunun bu dahi mareşali uyguladığı taktikle Moğolları bile def eden Memlukları ilk defa yeniyordu. Hicaz’ı ilhak etti. Ölümünden evvel Barbaros sahneye çıkmıştı. Cezayir Beylerbeyliği’ni ihdas etti. Mamafih Osmanlı’nın Kuzey Afrika’ya duhulü, oğlunun zamanındandır.

Donanmaya ve gemiciliğe önem verirdi. Portekizlilerin ve İspanyolların tekelinde olan haritacılığa Osmanlı onun zamanında el attı.

Osmanlı hakimiyetindeki Suriye Nasıldı?

Dört asırlık Osmanlı dönemi, Suriye’nin barış devridir. Burada merkeziyetçi bir idare ve tımar sistemi tatbik edilmiştir. Yani Suriye, bazı Osmanlı eyaletlerinden çok daha fazla merkeze bağlıdır. Osmanlı için Suriye’nin önemi neydi?

Bir kere Şam, bütün Doğu ticaretinin yığıldığı bir ticaret merkeziydi. Çarşıları,ipekçilik,sedefçilik ve dokumacılık merkezleriyle meşhurdur. Bu kervan yolu Şam ve Haleb üzerinden Urfa’ya gitmektedir. Osmanlılar Suriye’yi ele geçirdiklerinde hemen imar faaliyetlerine girişmişlerdir. Yavuz Sultan Selim Han, 1517 kışını geçirdiği Salihiye denen bölgede, yani ünlü İslam mutasavvıfı Muhyiddin-i Arabi’nin kabri yanında, ilk cami ve eserlerini yaptırmıştır. Ardından gelen oğlu ve halefi sultan Süleyman Han klasik Şam şehrinin dışında bulunan Süleymaniye tekkesini Mimar Sinan’a yaptırmıştır.

Tarihin bir cilvesi olarak, son padişah VI.Mehmet Vahdettin de buraya gömülmüştür. Sultan Vahdettin San Remo’da vefat ettikten sonra na’şı Şam’a nakledilmiştir.

Türklerin Altın Çağı s. 244

YORUM YAZ




Son Eklenen Yazılar

"Şam Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane" yeniden ihya edilecek

Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Osmanlı'nın modern tıp eğitimindeki önemli miraslarından olan Suriye'deki Şam Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane'yi yeniden canlandırmak için ...

Dünya'nın En Eski Ekmeği Çatalhöyük'te Bulundu

  Dünyada kentleşmenin olduğu ilk yerlerden Çatalhöyük'teki kazıda 8 bin 600 yıllık "ekmek" bulundu. Konya'nın Çumra ilçesinde yer alan, Neolitik ...

Unutulan Büyük Türk Hükümdarı Babürşah ve Panipat Savaşı

Tarihte, Türkler tarafından Türkistan’da Selçuklu, Timurlu; Anadolu’da Osmanlı Devletleri gibi, Hindistan’da da muhteşem “Babürlü” veya “Gürganiye” Devleti kuruldu....