Kuş için Kanat ne ise Türk için de at o idi

Tarih:2020-12-11 / Hit:2035
Türkler, bütün işlerini atların vasıtasıyla görmekteydiler. Kaşgarlı Mahmud'un ifadesiyle. kuş için kanat ne ise, Türk için de at o idi. Bundan dolayı, her çadırın önünde, daima koşumlu bir at hazır bulunmaktaydı.
Süvari taktiğini savaşlarda ilk uygulayan, yani at üzerinde savaşan kavim Türklerdi. Türk savaş sisteminde atlı birlikler başlıca rol oynamaktaydı. Komşuları, özellikle Çinliler süvari taktiğini Türklerden öğrenmişlerdir. Hatta Çinliler, MÖ 307 yılında yaptıkları bir reformla hareket ve manevra kabiliyeti az olan ağır savaş arabalarını hizmetten kaldırıp, yerine Hunlarınki gibi at üzerinde savaşan hafif süvåri birlikleri oluşturmuşlardır.
Türkler, at üzerinde silah kullanmakta, özellikle ok atmakta son derece usta idiler. Araplar ve Grekler, Türklerle karşılaşıncaya veya Türkleri ordularında istihdam edinceye kadar bu yöntemi pek iyi bilmiyorlardı.
Türkler, Orta Asya dışında her nereye gittilerse, atlarını da yanlarında götürmüşlerdir. Selçukluların Orta ve Yakın Doğuya inmeleri ve burada hakimiyetlerini kurmalarıyla birlikte bu atlar, İslam dünyasının her yerinde "Türkmen atı" adıyla anılmaya başlanmıştır. Ünlü gezgin Marco Polo'nun Anadolu'da gördüğü güzel atlar, İslâm dünyasında meşhur olan "Türkmen atları" olmalıdır. Anadolu'da Türkmen atlarının en meşhurları, Kastamonu, Kütahya ve Karaman atları olarak tanınmakta idi. Bu atlar, özellikle yabancılar tarafından yüksek fiyatlar ödenerek satın alınmaktaydı
Hunlardan Günümüze Türk Askeri Kültürü s. 259 Kronik Kitap