Youtube Video

Osmangazi'de Erguvan Vakti

Osmangazi'de Erguvan Vakti

Tarih:2022-05-02 / Hit:616

Osmangazi Belediyesi, Bursa'nın simgesi ve baharın müjdeleyicisi olan 'Erguvan Ağaçları'nı ilçenin dört bir yanında toprakla buluştururken, yeniden başlattığı Erguvan Ağacı Bayramı'nı bu yıl da büyük bir coşkuyla kutladı.

 

Osmangazi Belediyesi, Osmanlı Sultanı Yıldırım Bayezid'in damadı Anadolu erenlerinden Emir Sultan Hazretleri'nin her yıl erguvan açma mevsiminde Bursa'da müritleriyle buluşması sebebiyle 14. yüzyıldan itibaren her bahar düzenlenmeye başlanan ve 19. yüzyıla kadar gelenek olarak sürdürülen erguvan bayramını yeniden yaşatıyor. Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi'nde düzenlenen 3. Erguvan Ağacı Bayramı renkli görüntülere sahne oldu. Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinlikte, daha önceki yıllarda ekilen erguvan ağaçlarının açtığı çiçekler büyük ilgi görürken, müzenin çevresindeki yeşil alana yeni erguvan ağaçları ekildi.

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, yaptığı konuşmada Bursa için önem taşıyan erguvan ağaçlarına sahip çıktıklarını ve Osmangazi'nin dört bir tarafını bu özel ağaçlarla donattıklarına dikkat çekti. Osmanlı Devleti'nin kurulduğu topraklarda erguvanların çiçek açma döneminin bir şenlik olarak kutlandığını ifade eden Dündar, "Osmanlı Sultanı Yıldırım Bayezid'in damadı, Anadolu erenlerinden ve Bursa'mızın manevi değerlerinden Emir Sultan Hazretleri, her yıl erguvan açma mevsiminde Bursa'da müritleriyle buluşurmuş. Bu buluşmalar nedeniyle 14. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar her bahar, gelenek olarak erguvan şenlikleri düzenlenirmiş. Emir Sultan Hazretleri 1430 yılında vefat edince, Türkiye'nin çeşitli yerlerinde bulunan müritleri, erguvanların açtığı bahar döneminde Bursa'ya gelmeye devam etmişler. O dönemden 1855 yılına kadar Bursa'da Nisan ayları erguvan bayramı olarak kutlanmış.

Erguvan Bayramı, Bursalılar için bolluk, bereket, huzur, saadet ve sevinç sebebi olarak görülüyor. 1855'de yaşanan büyük depremin ardından Bursa kendini toparlama dönemine girdiğinden dolayı bu bayram ise unutulmaya yüz tutmuş. Bizler de bu geleneği yeniden yaşatıyoruz ve her yıl daha da geliştirerek sürdüreceğiz. Osmangazi'deki parklarımızın hepsinde erguvan ağacı olacak" dedi.

 

Tarihi bir geçmişi olan erguvan ağacına sahip çıkmak için 2020 yılında 250 adet, 2021 yılında 680 ve 2022 yılında da 1250 adet erguvan ağacını toprakla buluşturduklarını kaydeden Dündar, "Sadece Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi'nin çevresine 60 tane erguvan ağacı diktik. Artık üçüncü yılımızda ağaçlar yavaş yavaş kendini göstermeye başladı, çiçekler açtı. 5-10 yıl sonra Bursa'da erguvanlar açtığında bu özel ağaçları görmek için yurt dışından ziyaretçiler gelecek. Bursa, nasıl inanç turizmi adına önemli bir şehir ise önümüzdeki yıllarda erguvan ağaçları açısından da cazibe merkezi olacak" diye konuştu.

 

YORUM YAZ




Son Eklenen Yazılar

Dünya'nın En Eski Ekmeği Çatalhöyük'te Bulundu

  Dünyada kentleşmenin olduğu ilk yerlerden Çatalhöyük'teki kazıda 8 bin 600 yıllık "ekmek" bulundu. Konya'nın Çumra ilçesinde yer alan, Neolitik ...

Unutulan Büyük Türk Hükümdarı Babürşah ve Panipat Savaşı

Tarihte, Türkler tarafından Türkistan’da Selçuklu, Timurlu; Anadolu’da Osmanlı Devletleri gibi, Hindistan’da da muhteşem “Babürlü” veya “Gürganiye” Devleti kuruldu....

1927 Tarihli Uzunköprülü Ali Efendi Çeşmesi'de Suyuna Kavuştu.

Bir vakıf medeniyeti olan ecdadımız bunun bir numunesi olarak hayır niyetiyle yaşadıkları mahalleye , şehre çeşmeler inşa etmişler. Bu çeşmeleri inşaa ederken de dü...