Youtube Video

Keçe Sanatı'nı Yıldırım Belediyesi Bursa'da Yaşatıyor.

Keçe Sanatı'nı Yıldırım Belediyesi Bursa'da Yaşatıyor.

Tarih:2022-05-13 / Hit:549

Keçe sanatı: Dokusuz bir tekstil malzemesi/ürünü olan keçe, koyun yapağılarının ve keçi kıllarının dövülmesiyle elde edilen kadim bir ürün.

Konargöçer hayat süren ecdadımız Ortaasya bozkırlarında yetiştiregeldikleri küçükbaş hayvanların kıl ve yünlerinden kendi geliştirdikleri tekniklerle ürettikleri keçeleri günlük hayatta çadırdan heybeye, minderden ayakkabıya kadar oldukça geniş bir alanda kullanmaktaydı.

Keçe geçmişten beri kullanım alanlarının genişliği nedeniyle, yaşamın içinde olan bir malzemedir: çadır, yük, at, eyer, havut (deve), sedir, yolluk, yorgan, yastık, namazlık, yatak ve minder keçeleri geçmişte çadır ve evlerde bulunan temel eşyalar arasındaydı.

Ayrıca çeşitli kullanımlar için üretilmiş keçeler de vardır: Süt keçesi, kar keçesi, ter keçesi, koşum keçeleri, ayakkabı keçesi, kapı keçeleri, paspas , matara kılıfı, tandır keçesi, torba ve heybe, kepenek, külah, terlik, çizme, çorap, ayakkabı, pantolon, palto, kuşak gibi.

Keçe, günümüzde sanayi alanında da kullanılmaktadır. Örneğin; mazot filtre keçesi, yağ keçeleri, yalıtım keçeleri, tapa keçeleri, cila keçesi, ütü keçeleri, giyim sanayinde kullanılan keçeler gibi bir çok kullanım alanı bulunmaktadır.

Yıldırım Belediyesi, unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarını Bursa'da Yıldırımlı kadınların elinde yaşatıyor.

Yıldırım Belediyesi Meslek Edindirme Kursları (YIL-MEK), Yıldırım Kaymakamlığı ve Yıldırım Halk Eğitim Merkezi unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarından biri olan ‘Keçe’ sanatına hayat veriyor. Tarihin en eski tekstil malzemesi olarak bilinen keçeler, İncirli Kültür Merkezi’nde verilen ‘Keçe Kursu’ ile birer sanata dönüşüyor. Keçe sanatının geçmiş tarihini öğrenen kursiyerler, keçeyi çanta, şapka, tablo, yer yaygıları gibi ürünlere dönüştürüyor. Katılımın yoğun olduğu kurslar haftada 2 gün verilirken, kadınlar hem meslek öğrenmenin hem de aile bütçelerine katkı sağlamanın mutluluğunu yaşıyor.

 

YILDIRIMLI KADINLAR SOSYALLEŞİYOR

İlçe genelinde birçok noktada ücretsiz kurslar verdiklerini belirten Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, “Yıldırım Belediyesi olarak verdiğimiz ücretsiz kurslar sadece Yıldırımlılar tarafından değil, başka ilçelerden gelen misafirlerimiz tarafından da yoğun ilgi görüyor. Unutulmaya yüz tutmuş el sanatları başlığı altında, kaligrafiden keçeye, minyatürden filografiye, ahşap yakmadan çiniye kadar birçok branşta eğitim veriyoruz. Haftanın belirli günlerinde verilen kurslarda Yıldırımlı kadınlar hem meslek öğreniyor hem de aile bütçelerine katkı sağlamış oluyor” dedi.

 

YORUM YAZ




Son Eklenen Yazılar

Dünya'nın En Eski Ekmeği Çatalhöyük'te Bulundu

  Dünyada kentleşmenin olduğu ilk yerlerden Çatalhöyük'teki kazıda 8 bin 600 yıllık "ekmek" bulundu. Konya'nın Çumra ilçesinde yer alan, Neolitik ...

Unutulan Büyük Türk Hükümdarı Babürşah ve Panipat Savaşı

Tarihte, Türkler tarafından Türkistan’da Selçuklu, Timurlu; Anadolu’da Osmanlı Devletleri gibi, Hindistan’da da muhteşem “Babürlü” veya “Gürganiye” Devleti kuruldu....

1927 Tarihli Uzunköprülü Ali Efendi Çeşmesi'de Suyuna Kavuştu.

Bir vakıf medeniyeti olan ecdadımız bunun bir numunesi olarak hayır niyetiyle yaşadıkları mahalleye , şehre çeşmeler inşa etmişler. Bu çeşmeleri inşaa ederken de dü...