Youtube Video

Dur yolcu, bilmeden gelip bastığın bu toprak, bir devrin battığı yerdir

Dur yolcu, bilmeden gelip bastığın bu toprak, bir devrin battığı yerdir

Cüneyt Günay

Tarih:2017-03-18 / Hit:8243

Osmanlı Devleti’nin altı asırlık tarihi birçok zaferle doludur. Ancak Çanakkale Zaferi’ni bu zaferlerden farklı kılan yönü mağlup olunan bir savaş içerisinde alınan büyük bir zafer olmasıdır. Kısacası Çanakkale 1914-1918 arasında gerçekleşen I.Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti’nin katıldığı 10'a yakın cepheden sadece bir tanesidir. Savaşın sebebini kısaca açıklayacak olursak boğazlardan geçerken İstanbul’u işgal edip Osmanlı Devleti’ni saf dışı bırakmak ve müttefikleri Rusya’ya yardım etmek diyebiliriz.

Osmanlı, can çekişirken bile, Dünya tarihinin gidişini değiştirebileceğini fiilen göstermiş oldu. Dünyanın o tarihe kadar görmediği bir armadayla, her milletten binlerce asker ve devrin en gelişmiş silahlarıyla Çanakkale’ye saldıranlar akıllarından bile geçirmedikleri büyük bir hezimete uğradılar. 107 parça savaş gemisi ile Çanakkale’ye gelmişlerdi. 18 Mart 1915’te 506 adetten oluşan toplarını hiç susmacasına ateşlediler. Denizde başarı elde edemeyince bu sefer karadan Gelibolu’dan yüklendiler.

Kim bu Anzaklar?

General Hamilton emrindeki 75.000 kişilik İngiliz,Fransız,Avsutralyalı,Yeni Zellandalı ve başka sömürgelere mensup kuvvetlerle saldırıya geçti. Bu kuvvetlere,Australian and New Zeeland Army Corps kelimelerinin baş harflerinden meydana geldiği için Anzak (Anzac) kuvvetleri adı verildi.

İtilaf Devletleri, cephane ,erzak ve giyecek kıtlığına rağmen eşsiz bir savunma örneği gösteren Türk ordusu karşısında 8,5 ay dayanabildi.

Çanakkale Savaşı nelere mal oldu?

Öncelikle Osmanlı devleti için büyük bir yetişmiş insan gücünün kaybına neden oldu. Abdulhamid Han’ın açmış olduğu okullarda yetişen yedek subaylar ve bir çok meslekten insanlar bu savaşta şehit oldular. İngiltere başbakanı Lıoyd George’un 18 Kasım 1919’da Avam kamarasındaki bir konuşmasında; “Gemilerimiz Çanakkale’yi geçebilselerdi,harb iki sene kısaltılmış olurdu.” dediği gibi I.Dünya Savaşı iki sene uzamış oldu. Çanakkale geçilemeyince dostlarından yardım alamayan Çarlık Rusya’sında çıkan ihtilalle Çarlık Rusya’sı da tarihe karıştı. Şehitlerimizin ruhları şad mekanları cennet olsun.

YORUM YAZ




Yazarın Diğer Makaleleri

Kayseri Seyahatnamesi

Bir şehri yakinen tanımak için en az üç gün kalmak lazım. Bu da çok şükür bize Kayseri’de nasip oldu. Kayseri’yi görmeden evvel Kayseri denilince aklıma muhtemelen ...

İnegöl Fatihi Turgut Alp'a Vefa

Geçen sene İnegöl’e gittiğimde İnegöl’ün tarihi mekanlarını da bir tarihçi olarak ziyaret ettim. İshak Paşa Külliyesi, Osmanlı Hanedanın ilk şehidi Bayhoca’nın kabr...

Fatih'te Su Çeşmeden İçilir

“Su gibi aziz ol”, “Su verenlerin çok olsun” diye dilimize yerleşen dualar vardır. Bu dualarda yer almak içinde ecdadımız suya, sebile, çeşmeye çok önem vererek şeh...
Tüm Yazıları