Youtube Video

Fatih'te Su Çeşmeden İçilir

Fatih'te Su Çeşmeden İçilir

Cüneyt Günay

Tarih:2022-12-23 / Hit:3087

“Su gibi aziz ol”, “Su verenlerin çok olsun” diye dilimize yerleşen dualar vardır. Bu dualarda yer almak içinde ecdadımız suya, sebile, çeşmeye çok önem vererek şehirlerin birçok yerinde sebiller, çeşmeler yapmışlardır. Çocukluğum ve gençliğim Bursa’da geçti. Mahallemizde çeşme vardı. Şimdi kaçımızın mahallesinde çeşme var veya varsa suyu akıyor ?

Bursa’da abartısız tabiri caizse adım başı çeşme bulunur. Bu çeşmelerden bazıları da üç dört asırlık tarihi çeşmelerdir. Yolda susayıp avucumla içtiğim suyun tadını hâlâ özlemle anarım.

Süheyl Ünver ise bu konuya adeta işaret edercesine "Bana bir muadil şehir gösterin ki yalnız Fatih semtinde 800 çeşmesi olsun." der. İstanbul’da Fatih’te Bursa gibi Osmanlı kültürünün yoğun yaşandığı bir ilçe.

 

 

 

İstanbul denilince ilk akla tarihi yarımada yani Fatih gelir. Fatihte birçok tarihi eser bulunmakta bunların içerisinde hemen hemen her mahallede bulunan çeşmeler ise tarihin yaşayan şahitlerindendir. Bu şahitlerden bazıları zamanla yol yapımına kurban gitmiş, bazıları ise ilgisizlikten yıpranmış ve suyu kurumuştur.

Fatih Belediyesi’nin yaptığı ecdad yadigarı çeşmelerin restore edilip tekrar suya kavuşturması takdire şayan. Neredeyse iki hafta da bir çeşme restore edilip yıkılmaktan kurtuluyor ve suya kavuşuyor. Şu ana kadar 133 çeşme bu şekilde restore edilip suya kavuşturulmuş. Bu çeşmelerin bazıları üç dört asırlık. Düşünün o mahallede dört asır evvel o çeşmede su içildiğini bilerek su içiyorsunuz. Dedenizin çocukken su içtiği çeşmeden sizde su içiyorsunuz. Bu kültürel devamlılık , bulunduğu ili, ilçeyi sahiplenme aidiyet duygusu açısından son derece önemli.

 

 

 

 

Fatih Belediyesi başkanı sayın Ergün Turan’a ve ekibine bu anlamlı hizmeti için teşekkür ediyorum. İnşallah tüm illerimizde çeşme kültürü dalga dalga yayılır.

Yazımı bir hadisi şerifle bitirmek istiyorum. (“Mümin öldükten sonra, yedi amelinin sevabı kabrinde de defterine yazılır. Bunlar: İlim öğretmek, çeşme yapmak, su kuyusu kazmak, meyve ağacı dikmek, cami yaptırmak, Mushaf bırakmak, Ölümden sonra kendine istigfar edecek salih evlat bırakmak.”) [Ebu Davud]

 

BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR

  • Çeşme ve meydanlar bir yeri güzelleştiren en güzel şeyler. Belediyeler yeni konut alanlarında bunları zorunlu hale getirmeli ki gelecek nesillere güzel eserler bırakalım. Bu tür çeşmeler her yerde ihya edilmeli.

    Merve Terzi

    2022-12-23 00:00:00

  • Su vermek, dağıtmak kadar güzel bir sevap yok. Yapanlardan içenlerden razı olsun.

    Fatih ŞEN

    2022-12-23 00:00:00

  • Suyun fahiş fiyatla satıldığı günümüzde bu hizmetler daha bir anlam kazanıyor.

    Mustafa keçeci

    2022-12-23 00:00:00

  • Bunlar yaşayan tarihi eser, müze ne derseniz deyin. Ne kadar varsa yaşatılmalı

    İrfan Er

    2022-12-23 00:00:00

  • Eskiden mahellemizde çeşme bulunurdu. Mahallenin buluşma noktasıydı. Su doldurulurken edilen sohbetlerin tadı başkaydı. Bu çeşmeler yaşatılmalı.

    Nevin Ay

    2022-12-24 00:00:00

YORUM YAZ




Yazarın Diğer Makaleleri

Kayseri Seyahatnamesi

Bir şehri yakinen tanımak için en az üç gün kalmak lazım. Bu da çok şükür bize Kayseri’de nasip oldu. Kayseri’yi görmeden evvel Kayseri denilince aklıma muhtemelen ...

İnegöl Fatihi Turgut Alp'a Vefa

Geçen sene İnegöl’e gittiğimde İnegöl’ün tarihi mekanlarını da bir tarihçi olarak ziyaret ettim. İshak Paşa Külliyesi, Osmanlı Hanedanın ilk şehidi Bayhoca’nın kabr...

Fatih'te Su Çeşmeden İçilir

“Su gibi aziz ol”, “Su verenlerin çok olsun” diye dilimize yerleşen dualar vardır. Bu dualarda yer almak içinde ecdadımız suya, sebile, çeşmeye çok önem vererek şeh...
Tüm Yazıları