Aşık Yunus'un Kabri Gün Yüzüne Çıktı
Cüneyt Günay
gunay.cuneyt34@gmail.com
Tarih:2022-08-11 / Hit:2662
Bursa’nın manevi coğrafyasının kuvvetli olduğu bilinir. Bursa’nın eski tarihi mahallelerinde yaşayan Bursalılar ise bunu daha iyi bilirler çünkü mahallelerinde ismi bilindik veya bilinmedik muhtemelen en az bir gönül sultanının kabri bulunur. Eski Bursa’da insanlar ölüleri bile birlikte yaşarlar.
Bu yazının müellifi olarak Bursa’da babamların oturduğu apartmanın arkasında iki tane gönül sultanının kabri var biri Emirsultan Hazretlerinin baş dervişi Sinandede Hazretleri ve onun tam karşısında ise halk arasında Dürt Dede olarak bilinen bir kabir bulunmaktadır.
Bazı gönül sultanlarının kabirleri vardır ki onu çok az kişi bilir. Tophanede Osman Gazi Türbesi’ne yakın bir yerde bir apartmanın birinci katında kabri bulunan Takkeci Sinandede gibi. Bir gönül sultanı daha var dı ki kabri üç apartman boşluğunda idi. Bu gönül sultanı Emir Sultan Hazretlerinin sohbetlerine katılıp feyiz alan Aşık Yunus Hazretleridir.
Aşık Yunus Hazretleri, Yunus Emre Hazretlerinden ayrı bir şahsiyettir. Yunus Emre Hazretlerinden yaklaşık 150 sene sonra yaşamış Emirsultan Hazretlerinin sohbetlerine katılmış ondan feyz almıştır.
Yazdığı şiirlerle bilinir. Yunus Emre Hazretlerine ait diye bilinen Şol Cennettin Irmakları, Sordum Sarı Çiçeğe şiirleri, ilahilerinin Aşık Yunus Hazretlerine ait olduğu söylenir. Aşık Yunus Hazretlerinin tanınmasına vesile olan ise 17. Yüzyılda yaşayan Niyazi Mısri Hazretleridir. Niyazi Mısri Hazretleri, talebeleri ile Emirsultan hazretlerinin kabrini ziyarete giderken “burada Yunus’un kokusunu alıyorum” der. Talebeler koku nerden geliyor diye ısrar edince kabrin yerini gösterir.
Aşık Yunus Hazretlerini bize tanıtan Niyazi Mısri Hazretleridir. Aşık Yunus’un üç apartmanın boşluğu arasından çıkarıp ebedi istirahatgahının etrafını açıp tüm Bursa’ya ve sevenlerine adını duyuran ise Yıldırım Belediye Başkanı sayın Oktay Yılmaz oldu.
Bu işler kolay işler değil, kamulaştırma vb. birçok sorunla uğraşıyorsunuz. Ancak aldığınız duanın yeri hiçbir şeyle ölçülemez.
Nisan 2020’de Aşık Yunus’un üç apartman arasındaki kabri gündeme gelince Yıldırım Belediye başkanı sayın Oktay Yılmaz’ın konuya el atmasıyla Aşık Yunus Hazretlerinin türbesi artık gün yüzüne çıktı. Şu an sadece türbenin çevre düzenlemesi kaldı.
Bir Bursalı olarak Bursa’nın tarihine ve kültürüne sahip çıkan Yıldırım Belediye Başkanı sayın Oktay Yılmaz ve ekibine bu vesile ile teşekkürlerimi buradan iletiyorum. Yazımızı Aşık Yunus’un meşhur şiiriyle bitirelim hitamuhu misk olsun.
Şol cennetin ırmakları,
Akar Allah deyu deyu.
Çıkmış İslâm bülbülleri,
Öter Allah deyu deyu.
Salınır Tûba dalları,
Kur'an okur hem dilleri,
Cennet bağının gülleri,
Kokar Allah deyu deyu.
Kimi yiyip kimi içer,
Hep melekler rahmet saçar,
İdris nebi hulle biçer,
Diker Allah deyu deyu.
Altındandır direkleri,
Gümüştendir yaprakları,
Uzandıkça budakları,
Biter Allah deyu deyu.
Aydan arıdır yüzleri,
Misk ü amberdir sözleri,
Cennet'te huri kızları,
Gezer Allah deyu deyu.
Hakka âşık olan kişi,
Akar gözlerinin yaşı,
Pür nûr olur içi dışı,
Söyler Allah deyu deyu.
Ne dilersen Hak'tan dile,
Kılavuzla gir bu yola,
Bülbül âşık olmuş güle,
Öter Allah deyu deyu.
Açıldı gökler kapısı,
Rahmetle doldu hepisi,
Sekiz Cennetin kapısı,
Açar Allah deyu deyu.
Rıdvan-dürür kapı açan,
İdris-dürür hulle biçen,
Kevser şarabını içen,
Kanar Allah deyu deyu.
Miskin Yunus var dostuna,
Koma bu günü yarına,
Yarın Hakkın divanına,
Varam Allah deyu deyu.
Aşık Yunus Hazretleri