Youtube Video

Kanuni'nin Defterdarı Abdüsselam Çelebi'nin Türbesi İçler Acısı

Kanuni'nin Defterdarı Abdüsselam Çelebi'nin Türbesi İçler Acısı

Cüneyt Günay

Tarih:2017-04-24 / Hit:17729

Her geçen gün bir tarihi eserin içler acısı durumuna şahit oluyoruz.Bunlardan birine de bir takipçimizden gelen bir haberle şahid olduk.Takipçimiz Recai Üstün, Küçükçekmece'de Seyyid Abdüsselam Çelebi türbesinin durumunun içler acısı durumda olduğu kimsenin ilgilenmediğini ilgililerin duruma acil müdahale etmesini istiyordu.Haberi alır almaz Seyyid Abdüsselam Çelebi'nin hayatını araştırdım.

Seyyid Abdüsselam Çelebi Kimdir?

Yavuz Sultan Selim Han'a ve Kanuni Sultan Süleyman'a defterdarlık yapmış ve Küçükçekmece'nin kuruluşunda önemli rol oynamış önemli bir zat olan Seyyid Abdüsselam Çelebi Türbesinin durumu içler acısıYavuz Sultan Selim Han'ın Mısır Seferinden dönerken beraberinde getirdiği Abdüsselam Çelebi Yavuz Sultan Selim zamanın da üç Kanuni Sultan Süleyman zamanında beş yıllık defterdarlık yapmıştır.Küçükçekmece'de tren istasyonun hemen arka kısmında yer alan türbesi Küçükçekmece'nin en önemli tarihi yapılarından biri olarak önem taşıyor. Türbesi önündeki çeşmenin kitabesinde yazılı olan metinlerde Hazreti Ebubekir Radıyallahuanh'ın soyundan olduğu belirtilmektedir.Kanuni Sultan Süleyman zamanında Küçükçekmece daha da gelişmiş. Bu dönemde Başdefterdar Abdüsselam Çelebi Küçükçekmece Gölü'ne bakan yamaçta cami, medrese ve imaret yaptırmış. Bu yapılara birçok vakıflar da kurmuş.

Kanuni Sultan Süleyman zamanında Küçükçekmece daha da gelişmiş. Bu dönemde Başdefterdar Abdüsselam Çelebi Küçükçekmece Gölü'ne bakan yamaçta cami, medrese ve imaret yaptırmış. Bu yapılara birçok vakıflar da kurmuş.



Küçükçekmece, imarında ve gelişmesinde en büyük katkıyı Abdüsselam Çelebi'nin yaptığını araştırmacıların bulgularından anlıyoruz. Osmanlı egemenliğinin ilk yıllarında buraya her ne kadar "Çekme-i Sagir" dense de, "Çekme-i Küçük" kasabası olarak anılmış. Seyyid Abdüsselam Çelebi 1526-1527 yılında öldüğü zaman buradaki zaviyesinin yanına gömülmüş ve türbesi yapılmış. Osmanlı döneminde padişahlar Küçükçekmece yakınlarına küçük kasır ve köşkler yapmışlar ve yöreden av yeri olarak yararlanmışlar.

Abdülselam Çelebi Küçükçekmece'nin Osmanlı dönemi kurucusu olarak da biliniyor. Tarihi kaynaklarda Osmanlı Deftardarı olarak uzun yıllarda görev yapan Abdüsselam Çelebi'nin emekli olduktan sonra tüm birikimini bu bölgeye ayırdığı ve 50 dönümlük bir arazi üzerinde medrese kurduğu söyleniyor.



Seyit Abdülselam Çelebi, kurduğu bu medresede saraya alimler, devlet memurları yetiştirmiş. Günümüzde maalesef medresenin de içinde yer aldığı külliyeden eser yok. Külliyenin bulunduğu alanda Mimar Sinan tarafından yaptırılmış ve günümüzde harap halde olan Seyit Abdülselam Çelebi türbesi yer alıyor. Tarihi yapılara yeterince ilgi gösterilmemesi nedeniyle Seyit Abdüsselam Türbesi ve Camii içler açısı durumda.

Abdüsselam Çelebi'nin eserlerinden günümüze kadar ulaşan pek bir şey yok. Türbesi ve Camii ayakta durmaya çalışıyor. Önünden her gün birçok Küçükçekmecelinin geçtiği bu yapıların restore edilmesi gerekiyor.



Küçükçekmecelilerin birçoğu Küçükçekmece'nin imarına önemli katkıları olmuş şahsiyetin varlığından haberdar değil. Abdüsselam Çelebi'nin Küçükçekmece halkına daha iyi tanıtılması gerekiyor.

BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR

  • Ben pazar günleri kurulan pazarda pattes satan esnafım camiye namaza geliyorum türbeyi görünce içim açıyor çekmeçe belediyesi ilgilensin yoksa gelsin pazarcılardan para toplasın yapsın biz elimizden ne gelirse yaparız

    Zeki kara

    2017-08-25 00:00:00

  • Benim aklıma geldi bu türbe kimin dir diye meğersem ne büyük ne kıymetli bir zat mış 38 yaşındaydım bunu bugün öğrendiğim için kendim den mi büyüklerinden mi utansam bilemedim zat-i muhterem Allah gani ile rahmet eylesin...

    Onur ulaş

    2019-05-06 00:00:00

YORUM YAZ




Yazarın Diğer Makaleleri

Kayseri Seyahatnamesi

Bir şehri yakinen tanımak için en az üç gün kalmak lazım. Bu da çok şükür bize Kayseri’de nasip oldu. Kayseri’yi görmeden evvel Kayseri denilince aklıma muhtemelen ...

İnegöl Fatihi Turgut Alp'a Vefa

Geçen sene İnegöl’e gittiğimde İnegöl’ün tarihi mekanlarını da bir tarihçi olarak ziyaret ettim. İshak Paşa Külliyesi, Osmanlı Hanedanın ilk şehidi Bayhoca’nın kabr...

Fatih'te Su Çeşmeden İçilir

“Su gibi aziz ol”, “Su verenlerin çok olsun” diye dilimize yerleşen dualar vardır. Bu dualarda yer almak içinde ecdadımız suya, sebile, çeşmeye çok önem vererek şeh...
Tüm Yazıları