Ülkemizin Adını Duyurmada Sınır Tanımayan Kuruluş TİKA
Cüneyt Günay
gunay.cuneyt34@gmail.com
Tarih:2020-01-14 / Hit:4169
Osmanlı Devleti’nin kalıcı olmasında iki politika etkili olmuştur diyebiliriz. Bunlardan birincisi İskan Politikasıdır. Osmanlı Devleti, Avrupa’da fethedilen ülkelere oradaki gayrimüslim tebayı yerinden yurdundan etmeyip Anadolu’dan Türkmenleri göndererek o bölgeleri vatanlaştırarak kalıcı bir Türk nüfusu sağlamıştır. İkinci politikası da İstimalet Politikası olmuştur. Bu politika ile de fethedilen yerlerin halkına iyi davranmış, iyi davranmamakla kalmamış himaye etmiş, dini konularda serbestlik getirmiş yetmemiş bu bölgelere daha önceleri kendi dininden olan yöneticilerinin yapmadıkları yol, köprü, darüşşifa, medrese, bedesten gibi bir çok imaretle hem beldeleri hem de gönülleri mamur etmiştir.
Osmanlı Devleti bu iki politikası İskan ve İstimalet sayesinde ele geçirdiği ülkelerde ortalama 400- 500 sene hüküm sürmüştür. Mesela Yunanistan ( 368 ), Bulgaristan (546) Osmanlı hakimiyetinde yaşadı. Şimdi bu ülkelerde Osmanlı yönetimi olmasa da Osmanlı Devleti’nin yaptığı eserler bir nevi Türkiye’yi temsil etmektedir.
Türkiye’yi 36 – 42 Kuzey paralelleri 26- 45 Doğu meridyenleri arasına sıkıştırmak son derece yanlıştır. Türkiye’nin resmi sınırlarının olduğu gibi bir gönüllere sığmayan bir gönül coğrafyası vardır ki bunun sınırını hududunu çizmek zordur. Son zamanlarda yaşanan olaylarla bunu yaşayarak görmekteyiz.
Ecdadımız hüküm sürdüğü coğrafyaları batının yaptığı gibi sömürü alanı görmemiş tam tersine yukarıda da belirttiğimiz gibi buraları eserlerle şenlendirmiştir. Şimdi bu misyonu ülkemiz gücü nispetinde layıkıyla yapmaktadır. Neler yaptığını anlamak için kısa adı TİKA olan Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın 5 kıtada 150’ye yakın ülkede o ülkelerle kalkınma merkezli işbirliği çalışmalarına bakmak yeterli olacaktır.
1992 ‘de kurulan TİKA, dış politikamızın aktif bir şekilde işlemesiyle 5 kıtada Osmanlı sonrası silinen Türk varlığını gerçekleştirdiği projelerle, eserlerle yeniden güçlü bir şekilde inşaa etmektedir.
1967 yılında kurulan Pakistan'ın en eski aşçılık okuluna mesleki destek
Irak'ta 15 Türkmen okulunda 1500 öğrenciye çantaya ve kırtasiye yardımı yapıldı.
TİKA’nın sosyal medya hesaplarını keyifle takip etmekteyim çünkü Türkiye’min sınırları dışında faaliyet yapmasından gurur duyuyorum. Mesela son sosyal medya paylaşımlarından birkaç örnek vereyim. Aradaki binlerce kilometreye rağmen Türk’ün adının ilk yazdığı yerde Moğolistan’da eğitim ve sosyal çalışmalar, Pakistan’ın en eski aşçılık okuluna destek, Kırgızistan’la tekstil projeleri, Afrika’da Nijer’de binlerce insana şifaa dağıtmak bunlardan sadece birkaçı . Türkiye, ümmetin umududur. Kalpte huzur, yüzde tebessüm dilde duadır.